Je scrolt door Instagram en voor je het weet heb je weer vijf nieuwe truitjes in je winkelmandje. Maar hoe vaak draag je die eigenlijk echt? Precies. En dat is niet alleen zonde van je geld, maar ook van het milieu. Gelukkig kun je met een paar slimme trucjes duurzamer met je kleding omgaan — én tegelijkertijd budget tips om je portemonnee te sparen. Hoe je dat doet? Lees snel verder over hoe je duurzaam met je kleding kunt omgaan!
Waarom duurzaam met kleding omgaan belangrijk is
De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Elk jaar belanden er wereldwijd miljoenen tonnen kleding op de afvalberg. Veel van die kledingstukken zijn amper gedragen. Daarnaast kost het produceren van nieuwe kleding gigantisch veel water, energie en grondstoffen. Eén spijkerbroek? Daarvoor is gemiddeld 7000 liter water nodig.
Door bewuster met je kleding om te gaan, draag je bij aan een beter milieu én bespaar je geld. Want eerlijk is eerlijk, hoe vaak heb je kleding gekocht die uiteindelijk achter in je kast is beland? Precies. Tijd om daar verandering in te brengen!
1. Koop minder, maar beter
Het klinkt misschien simpel, maar minder kopen is de makkelijkste manier om duurzamer met je kleding om te gaan. In plaats van elke maand de nieuwste trends te shoppen, kun je beter investeren in tijdloze stukken van goede kwaliteit.
💡 Tip: Stel jezelf voordat je iets koopt de vraag: Ga ik dit minstens 30 keer dragen? Als het antwoord nee is, laat het dan lekker hangen.
Basics zoals een goede jeans, een wit T-shirt en een zwarte blazer gaan jarenlang mee en zijn makkelijk te combineren. Goedkoop is vaak duurkoop. Een T-shirt van vijf euro is misschien verleidelijk, maar als het na drie keer wassen al verwassen is, had je beter kunnen investeren in een iets duurder exemplaar dat langer meegaat.
2. Tweedehands is het nieuwe nieuw
Vintage is helemaal terug van weggeweest. Kringloopwinkels, vintage markten en apps zoals Vinted en Marktplaats staan vol met pareltjes voor een zacht prijsje. Het leuke is dat je vaak unieke items scoort die niemand anders heeft.
Ga eens een middagje kringlopen met een vriendin. Het is niet alleen gezellig, maar je zult verbaasd zijn over wat je allemaal tegenkomt. En tweedehands kleding is niet meer muf of ouderwets — veel items zijn nauwelijks gedragen en van hoge kwaliteit.
budget-tip: Check ook de herenafdeling bij de kringloop voor oversized blazers en stoere T-shirts.
3. Ruilen is het nieuwe kopen
Heb je een kast vol kleding die je niet meer draagt, maar die nog in goede staat is? Organiseer een kledingruil met vriendinnen! Iedereen neemt een paar kledingstukken mee die ze niet meer dragen, en vervolgens kun je onderling ruilen. Zo krijg je gratis nieuwe items in je kast, zonder dat er iets nieuws geproduceerd hoeft te worden.
Daarnaast bestaan er steeds meer georganiseerde kledingruilevents. Zoek eens online naar events in jouw stad. Je zult versteld staan van hoeveel moois je kunt scoren zonder een cent uit te geven.
4. Zorg goed voor je kleding
Hoe langer je kleding meegaat, hoe duurzamer het is. Door goed voor je kleding te zorgen, voorkom je dat het snel verslijt.
- Was op lage temperaturen – Was je kleding op 30 graden in plaats van 60. Het is beter voor de stof én voor je energierekening.
- Gebruik een waszak voor synthetische stoffen – Veel kledingstukken van polyester laten microplastics los tijdens het wassen. Door een speciale waszak te gebruiken, voorkom je dat deze microplastics in het water terechtkomen.
- Laat je kleding aan de lucht drogen – De droger is slecht voor je kleding én slurpt energie. Hang je kleding liever op aan een rek of buiten aan de lijn.
- Repareer in plaats van weggooien – Een knoop kwijt of een klein gaatje? Met een beetje naald en draad is het zo gefixt. Geen held met naald en draad? Veel naaiateliers fixen het voor een klein bedrag.
5. Maak van oud weer nieuw
Ben je uitgekeken op dat oude spijkerjack of die basic trui? Met een beetje creativiteit geef je je oude kleding nieuw leven.
- Bleek of verf je kleding – Geef een oude jeans een nieuwe look met wat bleek of textielverf.
- Knip en customize – Maak van een oude spijkerbroek een short of geef een basic T-shirt wat flair met een paar scheuren of patches.
- Mix en match – Combineer je oude kleding op nieuwe manieren. Een oversized blouse staat misschien geweldig als jurk met een riem eromheen.
Pinterest staat vol met DIY-ideeën om je kleding te pimpen. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je creëert ook unieke stukken die niemand anders heeft.
6. Doneer of verkoop wat je niet meer draagt
Soms is het gewoon tijd om afscheid te nemen van kleding die je niet meer draagt. Maar in plaats van het in de prullenbak te gooien, kun je het beter een tweede leven geven.
- Doneer aan een goed doel – Veel kringloopwinkels en goede doelen zoals het Leger des Heils zijn blij met kleding die nog in goede staat is.
- Verkoop het online – Platforms zoals Vinted en Marktplaats maken het makkelijk om je kleding te verkopen. Zo verdien je nog wat terug én maak je iemand anders blij.
Tip: Zorg dat je kleding schoon en netjes is voordat je het verkoopt of doneert. Een frisse geur en een gestreken blouse doen wonderen!
Duurzaam en stijlvol: het kan écht
Duurzaam met je kleding omgaan betekent niet dat je er minder stijlvol bij hoeft te lopen. Door bewuster te kopen, goed voor je kleding te zorgen en creatief om te gaan met wat je al hebt, kun je jouw kledingkast én het milieu een plezier doen. Plus: het scheelt je een hoop geld. Win-win, toch?
Dus, tijd om die kledingkast uit te mesten en bewuster met je outfits om te gaan. Jouw bankrekening (en de planeet) zullen je dankbaar zijn.