Als er iets is waar ik enorm van kan genieten, dan is het wel een goed feestje, concert of festival. Niets is beter dan lekker losgaan op mijn favoriete muziek met vrienden om mij heen. Maar eerlijk is eerlijk, het kan allemaal flink in de papieren lopen. Ticketprijzen, eten, drinken en zelfs de reis ernaartoe; voor je het weet, ben je veel geld kwijt. Gelukkig heb ik in de loop der jaren een paar handige trucs ontwikkeld om wat geld te besparen op een festival, en deze budget tips deel ik graag met je!
Ontdek onze handigste budget tips om wat geld te besparen op een festival
Openbaar vervoer is je beste vriend
We kennen het allemaal wel: na een lange dag of nacht op een festival wil je niets liever dan snel naar huis. De verleiding om een taxi te nemen is dan groot, maar de prijzen zijn vaak schrikbarend hoog, vooral als je buiten de stad woont of als het evenement laat eindigt. Daarom pak ik altijd het openbaar vervoer, hier bespaar je echt veel geld op.
De truc is om van tevoren goed te plannen. Ik check altijd de vertrektijden van de laatste trein of bus en zorg ervoor dat ik daar op tijd ben. Geen zin om alleen te reizen? Dan is er vaak wel iemand in de groep met een studenten-OV. Je kunt met hen meereizen met korting, dit is vaak 40%! En als je echt geen zin hebt in openbaar vervoer, vraag dan van tevoren of iemand je op kan halen. Een ritje van een vriend of familielid kost een stuk minder dan een taxi, en het is vaak nog gezelliger ook. Het is dan ook handig om te carpoolen. Laat de ene familielid of vriend jullie brengen en de ander jullie weer ophalen. Is ook een stuk veiliger 😉
Eet en drink van tevoren
Het is verleidelijk om op een festival los te gaan op de hamburgers, wraps of een biertje, maar heb je ooit gemerkt hoe belachelijk duur het is? Daar schrik ik nog steeds van. Dus wat ik altijd doe: ik eet en drink van tevoren goed. Thuis lekker een bord pasta naar binnen werken of een uitgebreide lunch met vrienden voordat we naar het concert gaan. Zo kom je niet aan op het festival met een knorrende maag, en hoef je minder uit te geven aan eten daar.
Water is ook een grote kostenpost op festivals. Maar wist je dat veel festivals tegenwoordig speciale plekken hebben waar je gratis je flesje kunt bijvullen? Neem dus een herbruikbare waterfles mee in plaats van steeds dure flesjes te kopen. Hier bespaar je gemakkelijk op en is ook nog eens goed voor het milieu.
Last-minute tickets scoren via TicketSwap
Een andere manier waarop ik veel geld bespaar, is door slim met mijn tickets om te gaan. Als ik weet dat ik naar een groot evenement wil, koop ik mijn kaartje vaak zo vroeg mogelijk, want hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Maar soms beslis ik last-minute om toch nog naar een festival en concert te gaan. Dan is TicketSwap mijn go-to.
Op deze site kun je tweedehands tickets kopen van mensen die zelf niet meer kunnen gaan. Wat zo fijn is, is dat de prijzen vaak een stuk lager zijn dan via de officiële kanalen. Soms kun je zelfs voor de helft van de prijs nog een kaartje scoren! Ideaal als je spontaan besluit om toch nog even naar dat ene concert te gaan. Het werkt vooral goed bij evenementen die al zijn uitverkocht, want mensen willen graag van hun kaartje af.
Spullen meenemen: een must!
Ik leerde dit de harde manier, maar inmiddels neem ik standaard een paar dingen mee naar elk festival of concert. Een van de belangrijkste is een powerbank voor mijn telefoon. Je telefoon is je leven op een festival, van foto’s maken tot navigeren. En laten we eerlijk zijn, zodra je in de buurt komt van het festivalterrein, loopt je batterij vaak al leeg. Een powerbank meenemen voorkomt dat je ter plekke dure oplaadpunten moet betalen.
Daarnaast een hele handige budget tips is dat ik altijd een snack of twee mee. Het lijkt misschien overdreven, maar een paar muesli-repen of koekjes in je tas kunnen echt het verschil maken als je halverwege de dag een energieboost nodig hebt. Zeker als je niet wilt toegeven aan de verleiding van die dure foodtrucks.
Festivals kunnen flink prijzig zijn. Met een paar slimme budget tips en een beetje voorbereiding hoef je niet blut te zijn na een festival Of het nu gaat om het vermijden van dure taxi’s, vooraf eten en drinken of last-minute tickets scoren. Er zijn genoeg manieren om geld te besparen zonder in te leveren op de gezelligheid.
Feestje bij iemand thuis? Ook gezellig!
Niet alle leuke feestjes hoeven buiten de deur plaats te vinden natuurlijk. Soms zijn er gewoon geen leuke concerten of festivals in de buurt, of misschien is er simpelweg geen budget om weer een duur evenement bij te wonen. Wat ik dan vaak doe? Gewoon een lekker feesten bij ons of iemand anders thuis.
Thuisfeestjes zijn vaak net zo gezellig en hier bespaar je een hoop geld. Je hebt geen entreeprijzen en geen belachelijk dure drankjes. Iedereen neemt wat mee – de een zorgt voor drank, de ander voor snacks – en voor je het weet, heb je een topavond zonder dat je een cent hoeft uit te geven aan tickets of vervoer. Het beste van alles? Je bepaalt zelf de muziek en de sfeer!
Dus de volgende keer dat je naar een festival of concert gaat, probeer eens een van deze budget tips uit. Je zult versteld staan van hoeveel geld je kunt besparen, en misschien kun je van dat extra budget zelfs nog een leuk aandenken kopen!