Je staat in de supermarkt, gooit wat basics in je mandje, en denkt: “Ach, dit valt wel mee!” Maar dan… bij de kassa: BAM! Die bon lijkt langer dan je boodschappenlijstje en je portemonnee huilt zachtjes. Herkenbaar? Don’t worry, ik heb dé oplossing voor je. Met een paar slimme budget tips ga jij voortaan als een echte pro budgetshopper door de supermarkt. Zo zorg je ervoor dat die kassabon eindelijk een beetje vriendelijker wordt. Bye bye, hoge rekeningen, hallo extra centen voor iets leuks!
Bespaar met deze 9 budget tips geld in de goedkoopste supermarkt
1. Budget tips voor de goedkoopste supermarkt?
Er zijn veel supermarkten in Nederland, maar de prijzen kunnen flink verschillen. In 2024 is Dirk van den Broek de goedkoopste supermarkt, volgens de Consumentenbond. Dirk is tot 18% goedkoper dan andere supermarkten. Aldi en Lidl zijn ook goede keuzes als je wilt besparen. Check welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste supermarkt is en maak daar je vaste spot van!
2. Niet elke dag naar de supermarkt
Even snel naar de supermarkt voor één dingetje? Dat loopt vaak uit de hand. Voor je het weet, heb je een volle tas vol producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Doe één keer per week boodschappen en hou je strikt aan je lijstje. Zo voorkom je impulsaankopen en bespaar je geld. Het is ook niet slim om met een volle maag te gaan shoppen. Dan ga je niet voor die zak chips die ineens heel verleidelijk lijkt.
3. Gebruik bespaar-apps
Ja, er zijn super handige apps die je helpen om minder uit te geven. Voordeelmuis laat je bijvoorbeeld in één oogopslag zien welke aanbiedingen er zijn bij jou in de buurt. Met Foodello kun je producten kopen die bijna over de datum zijn, maar nog prima te eten. En Woolsocks geeft je korting bij verschillende supermarkten. Een budget tip die ik van mijn moeder heb geleerd en nog steeds toepas is dat als ik boodschappen doe bij de Lidl ik bij het afrekenen de Lidl app scan. Hierdoor spaar je punten die je kan inwisselen voor gratis producten.
4. Weekmenu maken? Ja, graag!
Ik maak altijd een plan voor de maaltijden voor de hele week. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet elke dag impuls aankopen doet. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je producten koopt die je niet op tijd opmaakt. Een win-win, want je bespaart geld en gaat minder voedsel verspillen. Een budget tip voor het weekmenu. Zet het weekmenu in je notities in je telefoon, zo vergeet je niet wat er gegeten wordt.
5. Check de onderste schappen
Wist je dat de duurdere producten op ooghoogte staan? De goedkopere merken liggen vaak helemaal onderin. Dus zak door je knieën en pak de voordelige opties. Je zult versteld staan hoeveel je kunt besparen door alleen al te kijken waar de producten liggen in de goedkoopste supermarkt.
6. Huismerken zijn je beste vrienden
A-merken zijn duur, echt duur. Huismerken zijn vaak net zo goed, maar veel goedkoper. Probeer de huismerken eens uit, je zult merken dat er weinig verschil in kwaliteit is, maar een groot verschil in prijs.
7. Online bestellen? Ja, maar…
Tegenwoordig haal ik mijn week boodschappen bij de Picnic en haal ik mijn voorraad bij de Lidl. Een groot voordeel aan online boodschappen doen is dat je minder snel geneigd bent om extra’s lekkere dingen te kopen in de winkel. Vaak heb je de neiging als je bij de kassa staat om toch nog even een lekkere snack mee te nemen, bestel je online dan voorkom je dit. Sommige winkels hebben bezorgkosten, sommige supermarkten hebben ook abonnementen waarmee je onbeperkt kunt laten bezorgen. Ook supermarkten zoals Picnic hebben gratis bezorgkosten, ideaal!
8. Koop groot in bij aanbiedingen
Zie je een goede deal voor pasta of rijst? Sla in! Producten die lang houdbaar zijn, kun je makkelijk in grote hoeveelheden kopen als ze in de aanbieding zijn. Dit bespaart je op de lange termijn veel geld. Vaak zijn er acties 1+1 gratis. Hiermee bespaar je de helft van het geld en heb je het al in huis voor de volgende keer, dit doe ik zelf voornamelijk bij kant en klare pakken. Ook bij shampoo, tandpasta of deo vind ik dit erg praktisch! Deel ook de aanbiedingen met vrienden of familie. Hierdoor hou je elkaar op de hoogte en kan je samen geld besparen. Samen is toch altijd leuker dan alleen.
9. Vries je eten in
Sinds een jaar wonen mijn vriend en ik nu samen. Wat wij erg handig vinden en ook daardoor vaak doen is pasta of rijst gerechten voor 4 personen maken. Wij vriezen de helft hiervan in voor de volgende keer. Hierdoor voorkom je dat je kleine restjes weg moet gooien van het eten of dat bepaalde restjes zoals slagroom over datum gaat. Het scheelt ook weer koken voor de volgende keer, dus win win!
Je bespaart je geld om vlees of andere producten die je in kan vriezen in grotere hoeveelheden te bestellen. Bijvoorbeeld met kip. 200 gram kip is duurder dan 600 of 800 gram kip als je dit naar de juiste hoeveelheden omrekent. Koop dus 800 gram kip en vries wat je niet nodig hebt in. Ingevroren producten / maaltijden blijven lang goed, dus dit is zeker het besparen waard en natuurlijk erg duurzaam. Dit geldt natuurlijk ook voor vegetarische kip. 😉
Geen zorgen meer over de kassabon!
Met deze budget tips wordt boodschappen doen ineens een stuk leuker en vooral goedkoper bij de goedkoopste supermarkt. Probeer onze budget tips uit in de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt en schrik voortaan niet meer van je kassabon. Zo houd je meer geld over voor leuke dingen. Deel deze budget tips met vrienden of familie en help elkaar!